Τι είναι αυτή η νόσος?
Οι κολπικές διαταραχές (κολπίτιδες) αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είναι η συνηθισμένη αιτία που μια γυναίκα θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο της. Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου.
Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία μερικές φορές είναι δύσοσμα. Η κολπίτιδα, αν και φαίνεται κάτι απλό, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.
Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες απεικονίζεται από ένα μεγάλο από ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γαλακτοβάκιλλοι και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα. Πρόκειται δηλαδή για μικροοργανισμούς, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν στον κόλπο. Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι επιθυμητή διότι λόγω των ουσιών που παράγουν διατηρούν το ph του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται στον κόλπο (παθογόνοι μικροοργανισμοί).
Στην περίπτωση της κολπίτιδας αναπτύσσονται κάποιοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του ph και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στον κόλπο. Η γυναίκα που θα εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της και σε εξειδικευμένο μικροβιολογικό – βιοπαθολογικό – κυτταρολογικό εργαστήριο για καλλιέργεια κολπικού υγρού – κολποτραχηλικού επιχρήσματος, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση.
Φλεγμονές και Κολπίτιδες
Οι φλεγμονές (μολύνσεις) των γυναικείων γεννητικών οργάνων εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι και μπορεί να παρουσιασθούν στο αιδοίο (στην εξωτερική περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου), στον κόλπο (κολπίτιδες και στον τράχηλο της μήτρας), στο ενδομήτριο και στις σάλπιγγες. Προκαλούνται από μικροοργανισμούς, όπως μύκητες και τριχομονάδες (οι πιο συνηθισμένοι), χλαμύδια, μυκοπλάσματα κλπ., από μικρόβια (αερόβια και αναερόβια) καθώς και ιούς όπως αυτοί που προκαλούν τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (ιός HSV) και τα κονδυλώματα (ιός HPV).
Οι κολπίτιδες ευνοούνται από:
- Κακή κατάσταση του οργανισμού (φτωχή διατροφή, έλλειψη ύπνου, στρες κλπ.)
- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
- Χρήση εφαρμοστών παντελονιών
- Συνεχής χρήση ταμπόν, κολπικές πλύσεις
- Πολυάριθμες εκτρώσεις
Η ανάπτυξη των μυκητιάσεων ευνοούνται από:
- Παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος
- Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών
- Συστηματική χορήγηση κορτιζόνης
- Επαφή με υγρά μολυσμένα μέρη, όπως δάπεδα πισίνας κλπ.
- Χρήση συνθετικών ρούχων, εσωρούχων
Συμπτώματα
Α. ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
- Έκκριση κολπικών υγρών
- Τσούξιμο
- Φαγούρα
- Ερυθρότητα
- Οίδημα
- Πόνο κατά την σεξουαλική πράξη
Β. ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ
- Έντονος κνησμός στον κόλπο και το αιδοίο
- Αυξημένη ποσότητα λευκών κολπικών υγρών (τυρώδη μορφή)
- Δυσκολία κατά την ούρηση ή έντονη δυσπαρευνία
Γ. ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ
- Έκκριση αραιών υγρών, κιτρινοπράσινων και δύσοσμων
Δ. ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ – ΧΛΑΜΥΔΙΑ
- Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα (συνήθως), αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα, διότι αν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, πιθανόν να οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα.
Ε. ΕΡΠΗΤΑΣ
- Εμφάνιση μικρών φουσκαλών και πληγών στο αιδοίο
ΣΤ.ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
- Εμφάνιση θηλώδων προσεκβολών στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο.
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ
Οι επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις αποτελούν μια αρκετά δύσκολη κλινική κατάσταση που απασχολεί και ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν είναι τόσο απλή και απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση και λεπτομερή έλεγχο, ώστε η θεραπεία να εξατομικεύεται για κάθε γυναίκα.
Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση, να εντοπισθεί ποιο μικρόβιο προκαλεί την κολπική λοίμωξη και αν υπάρχουν και άλλα μικρόβια πού μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση (πλήρης καλλιέργεια κολπικού υγρού) και να εξακριβωθεί σε πιο αντιμυκητιασικό φάρμακο είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιμυκητόγραμμα/αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Οι περισσότερες κολπίτιδες και ανεξάρτητα από το αίτιο που τις προκαλεί παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, γι` αυτό δεν μπορούν να διαγνωσθούν με ακρίβεια, μόνο βάσει των συμπτωμάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η διάγνωση από τον γυναικολόγο απαιτεί σωστή λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού και κλινική εξέταση της ασθενούς, συνήθως η οριστική διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπισθεί ποιο μικρόβιο είναι υπεύθυνο και στη συνέχεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Το Διαγνωστικό Μycolab, λόγω της φύσεως του, δεν επεκτείνεται περισσότερο στο θέμα της θεραπείας της νόσου, για λόγους δεοντολογίας.
Το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού μας, είναι πάντα στη διάθεσή σας, παροχή τυχόν διευκρινήσεων ή/και περισσότερων στοιχείων για τη νόσο.