Προγεννητικός έλεγχος

progennitikos-elegxos

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος;

Με τον όρο «προγεννητικός έλεγχος» και μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος, αναφερόμαστε στο σύνολο των εξετάσεων που απαιτούνται στην αρχή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθεια τεκνοποίησης. Πρόκειται για πολύσημαντικές εξετάσεις που αφορούν τόσο στην ασφάλεια της μητέρας, αλλά κυρίως στηνασφάλεια του παιδιού.   

 

Ο προγεννητικός έλεγχος έχει κυρίαρχο ρόλο στην εγκυμοσύνη. Ο προληπτικός αυτόςέλεγχος μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει ορισμένες ασθένειες. Επίσης, είναι σε θέσηνα ανιχνεύσει προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία της εγκυμοσύνης και να αφορούν στην υγεία της μητέρας και του μωρού. Πολλά από αυτά μπορεί να προληφθούν με την κατάλληλη θεραπεία. Μόνο η ασφαλής εικόνα που μπορεί να έχει μιαμέλλουσα μητέρα και ο γιατρός της για την επερχόμενη εγκυμοσύνη της, κάνει τιςσυγκεκριμένες εξετάσεις ιδιαίτερα σημαντικές.

Ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου;

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι ένα σύνολο εξετάσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις μέλλουσες μητέρες, για να προσδιορίσουν εάν έναμωρό είναι πιθανό να έχει συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες. Οι περισσότερες από αυτέςτις εξετάσεις είναι μη επεμβατικές. Συνήθως εκτελούνται κατά τη διάρκεια του πρώτουκαι του δευτέρου τριμήνου, αν και κάποιες εκτελούνται κατά τη διάρκεια του τρίτου. 

 

Μια εξέταση προγεννητικού ελέγχου μπορεί μόνο να διαγνώσει τον κίνδυνο ή τηνπιθανότητα ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος. Όταν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης διαλογής είναι θετικά, οι διαγνωστικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν να δώσουν μια οριστική απάντηση. 

 

Ορισμένες εξετάσεις προγεννητικής συστηματικής εξέτασης είναι διαδικασίες ρουτίνας, όπως οι εξετάσεις ανοχής γλυκόζης, οι οποίες ελέγχουν το διαβήτη κύησης. Στις γυναίκεςπου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με ορισμένες ανωμαλίες, γίνονται συνήθως πρόσθετες εξετάσεις. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες που έζησαν σε περιοχές όπου η φυματίωση είναι κοινή, θα πρέπει να κάνουν εξέταση δερματικής δοκιμασίας (Test Mantoux). 

Πότε πρέπει να γίνουν τα test προγεννητικού ελέγχου;

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου πρώτου τριμήνου μπορούν να ξεκινήσουν από τη δέκατη εβδομάδα. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα.

 

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου στο δεύτερο τρίμηνο διενεργούνται μεταξύ 14 και 18 εβδομάδων. Περιλαμβάνουν εξέταση αίματος, η οποία ελέγχει αν μια μητέρα κινδυνεύει να έχει ένα παιδί με σύνδρομο Down ή ελαττώματα νευρικού σωλήνα, καθώς και υπερηχογράφημα.

Επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Οι επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις είναι το επόμενο βήμα μετά από έναν προγεννητικό έλεγχο που δείχνει θετικό αποτέλεσμα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι περισσότερο επεμβατικές από τις προγεννητικές εξετάσεις. Συνήθως γίνονται μόνο αν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, εάν μια εξέταση προγεννητικού ελέγχου υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα ή αν η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ή το ιατρικό ιστορικό μιας γυναίκας, υποδεικνύει ότι ενδέχεται να έχει αυξημένο κίνδυνο για μια προβληματική εγκυμοσύνη. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να φέρουν πολύ μικρό κίνδυνο αποβολής.

Ο προγεννητικός έλεγχος στην Ιατρική Πρόληψη.

Στον προγεννητικό έλεγχο της Ιατρικής Πρόληψης περιλαμβάνονται εξετάσεις που δείχνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας της γυναίκας και έχει ως σκοπό τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, που ενδέχεται κατά την κύηση ή τον τοκετό να δημιουργήσουν δυσάρεστες επιπλοκές, όπως, επίσης, και την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

 

Η βασική ομάδα εξετάσεων που διενεργούνται και στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, είναι συνήθως:

 

 • Γενική αίματος και ούρων
 • Σάκχαρο, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1C
 • Σίδηρος και φερριτίνη
 • Ομάδα αίματος και Rhesus
 • Έμμεση coobs
 • Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης και Τεστ Δρεπανώσεως
 • Αντισώματα CMV, lgG, IgM, Ερυθράς και Τοξοπλάσματος
 • HBsAg (Αυστραλιανό Αντιγόνο), έλεγχος για Ηπατίτιδα Β, anti- HCV, έλεγχος για Ηπατίτιδα C
 • HIV I & (AIDS) και VDRL, έλεγχος για το βακτήριο της σύφιλης HIV I κ ΙΙ 
 • G6PD
 • Μυκόπλασμα hominis
 • Ureaplasma urealyticum
 • Κολπίτιδα και καλλιέργεια κολπικού υγρού
 • Ανίχνευση Streptococcus agalactiae
 • Ορμόνες θυρεοειδούς (TSH)

 

Οι εξετάσεις που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος γίνονται σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

 

Το επιστημονικό προσωπικό του διαγνωστικού μας είναι πάντα στη διάθεσή σας, για παροχή τυχόν διευκρινίσεων ή και περισσότερων στοιχείων, σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο.