ΧΛΑΜΥΔΙΑ

09/05/2018

Τι είναι αυτή η νόσος?

Τα χλαμύδια είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή.

 

Αίτια της Νόσου

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή καθώς και άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

 

Συμπτώματα της Νόσου

Ένας στους τέσσερις άνδρες, με χλαμύδια, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Στους άνδρες τα χλαμύδια προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γονόρροιας.

 

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση καύσου κατά τη ούρηση
  • Εκκρίσεις από το πέος
  • Ευαισθησία ή άλγος των όρχεων
  • Άλγος ορθού ή απώλεια κοπράνων

 

Στις γυναίκες, η πάθηση συνήθως είναι ασυμπτωματική, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανισθεί με τη μορφή βλεννοπυώδους τραχηλίτιδας, αυξημένων κολπικών υγρών και δυσουρίας. Μερικές ασθενείς παρουσιάζουν άλγος υπογαστρίου, αιμορραγία μετά τη επαφή, αίσθηση καύσους κατά την ούρηση, κολπικές εκκρίσεις, άλγος ορθού. Αρκετές γυναίκες αναπτύσσουν στειρότητα ή έκτοπη κύηση ως αποτέλεσμα της λοίμωξης.

 

Διάγνωση της Νόσου

Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει να γίνει λήψη υλικού των εκκρίσεων του κόλπου στις γυναίκες (καλλιέργεια). Εάν ένα άτομο έχει και πρωκτικές σεξουαλικές επαφές, ίσως χρειασθεί λήψη υλικού από τις πρωκτικές εκκρίσεις.

Η εξέταση γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Επειδή τα χλαμύδια είναι οργανισμοί που ζουν μέσα στα κύτταρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή τεχνική λήψης του δείγματος.

Είναι πολύ πιθανό η λοίμωξη από χλαμύδια να συνοδεύεται από γονόρροια ή σύφιλη, γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμο στην περίπτωση της διαπίστωσης μιάς σεξουαλικής μεταδιδόμενης ασθένειας να γίνεται έλεγχος και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού Μycolab, διαθέτει τεράστια εμπειρία στη διάγνωση της νόσου.

 

Προφύλαξη από τη Νόσο/Αντιμετώπισή της

Σε περίπτωση διαπίστωσης μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, απαιτείται έλεγχος και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης, πρέπει να εξετάζονται όλοι οι ερωτικοί σύντροφοι για χλαμύδια. Αφορά κυρίως άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή με τον πάσχοντα τις τελευταίες 60 ημέρες. Δεν αναπτύσσεται ανοσία μετά τη λοίμωξη, γι’ αυτό και ένα άτομο μπορεί επανειλημμένα να προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Η χρήση προφυλακτικού καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση θα μειώσουν τα κρούσματα της συγκεκριμένης λοίμωξης.

Οι γυναίκες με νέο ερωτικό σύντροφο ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους, θα πρέπει να κάνουν ετήσιο ιατρικό έλεγχο.

Η πιο κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τα χλαμύδια, περιλαμβάνει τη χρήση κατάλληλων αντιβιοτικών, τα οποία βεβαίως χορηγούνται από τον θεράποντα ιατρό.

To διαγνωστικό Mycolab, λόγω της φύσεώς του, δεν επεκτείνεται σε περισσότερα στοιχεία για τη θεραπεία, για λόγους δεοντολογίας.

Το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού μας, είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με τα χλαμύδια.

Posted in Blog