Τεστ ΠΑΠ

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου;

Τεστ Παπανικολάου ονομάζεται μια κυτταρολογική εξέταση, που ελέγχει τα κύτταρα στη γενετική περιοχή. Οι πληροφορίες που μας δίνει είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κύτταρα που έχουμε ελέγξει. Είναι μια βασική εξέταση χαμηλού κόστους, που ελέγχει μεγάλες μάζες πληθυσμού. Πρόκειται για μία φθηνή, σύντομη και απλή διαδικασία.

Τι ελέγχουμε σε μια τέτοια εξέταση;

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι θα κάνουν ΤΕΣΤ ΠΑΠ, για να δουν αν έχουν κάποιο μικρόβιο. Το τεστ δεν είναι μικροβιολογική εξέταση και δεν ανιχνεύει μικρόβια. Ανιχνεύει την κατάσταση των κυττάρων που θα πρέπει να είναι φυσιολογικά. Πραγματοποιείται για να δούμε αλλοιώσεις στα κύτταρα, αν τα κύτταρα έχουν κάποια βλάβη τέτοια που να οδηγεί σε καρκινικές αλλοιώσεις, σε προκαρκινικές αλλοιώσεις αρχικά ή για να διαγνώσουμε αν υπάρχει καρκίνος.

Πώς εκτελείται το τεστ ΠΑΠ;

Η λήψη των κυττάρων γίνεται με τον εξής τρόπο: Αρχικά αφαιρούμε μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του κόλπου. Στη συνέχεια, μια άλλη στιβάδα από τον τράχηλο της μήτρας, από την εξωτερική του επιφάνεια και τέλος, μια τελευταία στιβάδα κυττάρων, που λαμβάνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι από την εσωτερική περιοχή, την ενδοτράχηλο.

Κάθε ποτέ πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τον έλεγχο αυτό, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το ετήσιο τεστ Παπανικολάου, αλλά και μια σειρά επιπλέον εξετάσεων για μια συνολική γυναικολογική εκτίμηση.

 

Ο έλεγχος θα πρέπει ιδανικά να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά έναν χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας. Αν μια γυναίκα έχει ιστορικό γυναικολογικών παθήσεων, ίσως να πρέπει να κάνει μια επανεξέταση στο εξάμηνο. Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα υγείας πριν καν ή μόλις αρχίσουν, όταν οι πιθανότητες ίασης είναι περισσότερες.

 

Ο έλεγχος αρχίζει με τη λήψη του οικογενειακού και του ατομικού ιατρικού ιστορικού της γυναίκας, ώστε να αποκομίσει ο γυναικολόγος ιατρός μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας της, τυχόν νοσήματα ή διαταραχές από τα οποία πάσχει ή έχει κληρονομικότητα, καθώς και για φάρμακα, διατροφικά συμπληρώματα ή και βότανα που παίρνει συστηματικά. Το ιστορικό πρέπει να ανανεώνεται σε κάθε ιατρική επίσκεψη, γιατί υπάρχει περίπτωση στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε κάποιος στενός συγγενής της γυναίκας ή η ίδια να εκδήλωσε το νόσημα η διαταραχή. Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καρδιαγγειακής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων και διαταραχών για τις οποίες πρέπει να είναι ενημερωμένη η ίδια και ο γιατρός της.

Μπορεί να γίνει στις ημέρες της περιόδου;

Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη φάση της εμμηνορρυσίας, για τον απλό λόγο, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει λήψη κυττάρων από μια περιοχή που αιμορραγεί. Ιδανικός χρόνος λήψης είναι περίπου στο μέσο του κύκλου. Αν έχουμε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών, ο χρόνος για να πραγματοποιήσουμε ένα ΤΕΣΤ ΠΑΠ, είναι κοντά στην ωοθυλακιορρηξία. Σε αυτήν την περίοδο ανοίγει ο τράχηλος για να γονιμοποιηθεί το ωάριο και έτσι εύκολα μπορούμε να πάρουμε κάποια κύτταρα από την περιοχή.

Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να απέχει η γυναίκα από το σεξ πριν το ΤΕΣΤ ΠΑΠ;

Είναι σημαντικό να τηρείται αποχή για ένα διήμερο ή τριήμερο, διότι αν δεν τηρηθεί αυτό μπορεί να αλλοιωθούν τα κύτταρα ή μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί από τη σεξουαλική επαφή. Η μετακίνηση των κυττάρων από την είσοδο-έξοδο του πέους, δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια αντικειμενική κατόπτευση της περιοχής, όσον αφορά στη λήψη των κυττάρων που επιθυμούμε.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει και να σταματάει το τεστ μια γυναίκα;

Το τεστ πρέπει να ξεκινάει 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα. Αν δηλαδή μια γυναίκα έχει την πρώτη της επαφή στα 14, πρέπει να αρχίσει να κάνει το ΤΕΣΤ ΠΑΠ στα 15 της. Αν έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή στα 28 της, πρέπει να κάνει ΤΕΣΤ ΠΑΠ στα 29 της.

 

Μια γυναίκα πρέπει να κάνει εξέταση κάθε χρόνο, όσο είναι σεξουαλικά ενεργή. Όταν μια γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια, δεν αλλάζει συντρόφους, αλλά έχει σεξουαλική επαφή, μπορεί να εκτελεί το ΤΕΣΤ ανά διετία. Αν δεν έχει σεξουαλική επαφή και είναι πολλά χρόνια σε εμμηνόπαυση π.χ. σε ηλικία άνω των 70 ετών, τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν απαιτείται η εκτέλεση του τεστ.

 

Το διαγνωστικό  εργαστήριο Μycolab, λόγω της φύσεώς του, δεν επεκτείνεται περισσότερο στο θέμα του ΤΕΣΤ ΠΑΠ, για λόγους δεοντολογικούς.

 

Το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού μας εργαστηρίου είναι πάντα στη διάθεσή σας, για παροχή τυχόν διευκρινήσεων ή/και περισσοτέρων στοιχείων για το ΤΕΣΤ ΠΑΠ.