Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Ειδικών Λοιμώξεων -
Μυκητιάσεων & Μικροβιολογικών Εξετάσεων
-Τμήμα Βιοπαθολογίας
-Ειδικό  Ανδρολογικό   Τμήμα

-Ειδικό  Κυτταρολογικό Τμήμα

eopyy iso

H   P   V

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟHPV?

Oι HPV (Human Pappiloma Viruses), Ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων), είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προσβάλλουν γυναίκες και άνδρες. Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 διαφορετικοί γενότυποι HPV. Κατατάσσονται με βάση τη διαφορετικότητα στο DNA τους και ονομάζονται με αριθμούς (π.χ HPV6, HPV 11, HPV 16, κλπ).

04

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΟΙ HPV?

Μια ομάδα από τους HPV, που ονομάζονται γεννητικοί τύποι, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή έχουν συνδεθεί αιτιολογικά με σημαντικά νοσήματα στον άνθρωπο (κονδυλώματα και καρκίνους).

05

ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ HPV ?

Oι HPV δεν μπορούν να πολλαπλασιασθούν από μόνοι τους. Εισέρχονται στο ανθρώπινο κύτταρο και εκμεταλλεύονται το γενετικό του μηχανισμό, προκειμένου να πολλαπλασιασθούν και οι ίδιοι. Οι μικροτραυματισμοί του δέρματος και των βλεννογόνων κατά τη σεξουαλική επαφή, δίνουν την ευκαιρία στους HPV να μολύνουν τη βασική στιβάδα των κυττάρων του επιθηλίου και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται εκμεταλλευόμενοι τη φυσιολογική λειτουργία της ανανέωσης των κυττάρων του οργανισμού μας.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ HPV?

Απαιτείται άμεση επαφή με δέρμα ή με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις από HPV, για να μεταφερθεί ο ιός. Η απλή όμως μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί   για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο. Γι` αυτό, η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική), αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τους HPV. ‘Αλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους χωρίς εισχώρηση, στοματογεννητική επαφή, κοινή χρήση σεξουαλικών συσκευών), είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, εφ`όσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί καλά, θεωρώντας όμως σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ HPV ?

Οι διαγνωστικές εξετάσεις  που γίνονται στις γυναίκες, αποσκοπούν στο να ελεγχθούν τα επιθήλια στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, προκειμένου να αποκαλυφθεί εάν έχουν προσβληθεί από τους από τους   HPV και κυρίως εάν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Οι εξετάσεις που μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας είναι :

ü  Γυναικολογική εξέταση , ΤΕΣΤ ΠΑΠ

ü  Κολποσκοπική Βιοψία

ü  Μοριακά τέστ για αναζήτηση του DNA των HPV, του mRNA και άλλα μοριιακά τέστ ( p16, Ki- 67 ) 

Επικοινωνία

Λεωφ. Κηφισίας 354,
15233, Χαλάνδρι, 1ος όροφος,
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
τ. 2108028817, 2106890505,
φ. 2106890506, κ. 6974051154
e-mail:   info@mycolab.gr,
website: www.mycolab.gr

 

 

Ώρες Λειτουργίας

Καθημερινές : 07:30-14:00 και

                         18:00-21:00
Σάββατο       : Κατόπιν ραντεβού